In de praktijk

Een Godly Play sessie
kent een vaste structuur
van vijf onderdelen.
Dit is herkenbaar,
duidelijk en geeft ruimte:

Voorbereiden
Verhaal
Verwonderen
Verwerken
Vieren

Veilige basis
De uitkomst van een Godly Play sessie staat niet van tevoren al vast. Het gaat vooral om het proces en niet zozeer om het resultaat. Dit omdat elk kind zijn of haar eigen levenservaring meeneemt. Godly Play geeft een veilige basis waarvan uit je kunt zoeken naar en je eigen antwoorden kunt vinden op de vragen van het leven en het geloof. De kinderen mogen dus op de manier die bij hen past, reageren op het verhaal.

Tijdloos
De manier van werken is tijdloos en hangt niet af van de laatste multimedia tools. De manier van leren en samen-zijn biedt diep leren.

Structuur
Godly Play kent een vaste structuur. Vaste gewoonten binnen Godly Play vormen als het ware een liturgisch grondpatroon. Zo start een Godly Play bijeenkomst met welkom en introductie, daarna gaat het verder met het verhaal, de gezamenlijke reflectie, het persoonlijke antwoord daarop, gebed en gezamenlijk ‘feest’, de zegen en het afscheid.

Voorbereiden: Bij de deur heten we de kinderen welkom. Voor Godly Play moet je ‘klaar zijn’. Daarom vragen we ook altijd voordat een Godly Play sessie begint aan het kind of de jongere ‘Ben je klaar voor een verhaal?’. Het kind krijgt zo de tijd om te schakelen van dat wat hij of zij aan het doen was, naar het moment waarop het kind er klaar voor is om na te denken over de verhalen van de bijbel, God en de mensen. Ook is dit welkom een eerste moment van verbinding.
Lees ook: Het opbouwen van de kring

Verhaal: Als de kinderen in de kring zitten, wordt het verhaal verteld met behulp van allerlei materiaal, waardoor ook de beeldende manier van denken van kinderen wordt aangesproken.
Lees ook: Klaar voor een verhaal?

Verwonderen: Na het verhaal worden er open vragen gesteld die de kinderen uitnodigen om het verhaal verder te ontdekken en onderzoeken.
Lees ook: Verwonderingstijd

Verwerken: De kinderen kiezen met welk materiaal zij zelf verder bezig gaan om het verhaal verder te verkennen met behulp van allerlei materialen: creatief, of door ‘gewoon’ even stil te zijn, door te spelen met de verhalen, door iets te schrijven, enzovoorts.
Lees ook: Verwerken

Vieren: De Godly Play-sessie wordt in de kring afgesloten door te genieten van het samen zijn, en met elkaar wat te eten en drinken en te kletsen.
Lees ook: Feest

Er is natuurlijk nog veel meer hierover te vertellen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op, of kom naar een kennismakingsbijeenkomst of een introductiedag!
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.