Feest

Een ervaringsverhaal

Een beker sap en een koekje, is dat feest?

Afgelopen vrijdag was er een kring van Godly Play voor volwassenen. We kwamen terug in de kring. We deelden het eten en drinken uit. Ik zei een kort gebed waarin ik God dankte voor alles wat we met elkaar kunnen delen en voor het goede samenzijn. Ik stelde de vraag: ‘wie heeft er iets te vieren vandaag?’ Toen kwamen de mooiste verhalen los, ze werden gedeeld. Over een kleinkind dat de volgende zondag gedoopt zou worden, een dochter waar het na lange tijd weer goed mee gaat, een komende verjaardag en hoe die ondanks de corona toch gevierd zou worden. Het was een moment van dankbaarheid en van meeleven met elkaar bij  vreugde en met dat wat lastig is.

Een Godly Play bijeenkomst bestaat uit verschillende fases. Na het vormen van de kring, het verhaal, de verwonderingsvragen en de verwerking – of ook wel ‘het antwoord op het verhaal’, is er een vast moment van vieren. Dat is de tijd van het feest. Een moment waarop we iets te eten en te drinken delen.

Met kinderen vier ik vaak het feest met eenzelfde vraag als bij de volwassenen. ‘Wie heeft er iets te vieren vandaag?’ Daar vieren we wiebeltanden, zwemdiploma’s, dat je een groep mag overslaan, dat je bijna jarig bent, dat je tante op bezoek komt met haar pup, dat het zondag is, en nog veel meer. Soms proosten we met elkaar op al het moois dat er te vieren is.

Beetje bij beetje begin ik te begrijpen wat er bedoeld wordt met feest. Is feest niet een moment waarop je je dankbaarheid deelt met de mensen om je heen en met God?  Dus ja, met sap en een koekje kun je feest maken.

Dit is een eerste artikel in een serie over de manier van werken in de bijeenkomsten van Godly Play.
Je kunt de andere artikelen terugvinden op de website bij het hoofdstuk “Manier van werken”.
Kijk steeds bij “meer lezen”. De vorige artikelen gingen over “Klaar voor een verhaal?” en “Feest”.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.