S.P.I.R.I.T.

Marjolijne Yska woonde de Studiedag op 16 maart bij:

Dit zijn de kernwaarden van de spirituele ontwikkeling:
Space (ruimte)
Process (proces)
Imagination (verbeelding)
Relation (relatie)
Intimacy (intimiteit)
Trust (vertrouwen)

Kathryn Lord, Godly Play trainer uit Sheffield UK, vertelde een verhaal over deze spirituele ontwikkeling. Iedereen zat geboeid te kijken naar het verhaal en alle voorwerpen die Kathryn neerlegde. Na de pauze vertelde Kathryn hoe zij Godly Play, ze noemt het in deze context “Stories for the soul”, toepast bij mensen met dementie. Ze heeft hierbij rekening gehouden met de bovengenoemde kernwaarden van de spirituele ontwikkeling. Wat hebben de mensen nodig op de drempel, bij het klaarmaken voor het verhaal, tijdens het verhaal en de verwondering, bij het verwerken, het vieren en het afsluiten/afscheid.
Toen was het tijd voor ons om zelf een context te kiezen waarin je Godly Play doet of zou willen doen. Sommige gingen aan de slag met de doelgroep kinderen op de basisschool, anderen mensen met extra zorgbehoefte, volwassenen op retraite, kindernevendienst met beperkte tijd, een koffieochtend bij het Leger des Heils, of een kerkdienst waarin Godly Play met de hele gemeente wordt gedaan. Ook wij probeerden de vragen te beantwoorden wat hebben de mensen nodig. Welke aanpassingen zijn er nodig en dat je toch de belangrijke elementen van Godly Play overeind houdt.
Uiteindelijk presenteerden we aan elkaar wat onze bevindingen waren. En de andere deelnemers gaven tips en tops. Het was inspirerend om te zien hoeveel er mogelijk is met Godly Play en om de tijd te nemen om met elkaar na te denken wat er wel aangepast kan worden en wat zo wezenlijk is dat het niet aangepast wordt. Uiteindelijk ging iedereen naar huis met een gouden doosje waarin voorwerpen zaten die pasten bij het verhaal wat Kathryn hield over “SPIRIT”.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.