Persoonlijke verhalen van de studiedag Godly Play 2019

Drie vertellers vertellen waar het verhaal van die dag hen raakte. Elk op hun eigen manier.
De vragen om mee te reflecteren op deze dag zijn:

  • Ik vraag mij af… wat vond je het mooist aan deze dag?
  • Ik vraag mij af… wat vond je het belangrijkst?
  • Ik vraag mij af… waar was jij, ging het ook over jou, op de studiedag?
  • Ik vraag mij af… wat zou je een volgende keer zeker niet willen missen?

Jenny van Hove, Sybrig Martens en Lara Schout zijn aan het woord.

Jenny vertelt:
De verhalen van Godly Play worden op steeds meer plaatsen verteld; in de kerk aan de kinderen, op scholen en ook aan ouderen in tehuizen of tijdens kerkdiensten voor mensen van alle leeftijden. Het is mooi om te merken hoe enthousiast op de verhalen van Godly Play wordt gereageerd en hoe sterk mensen zich erbij betrokken voelen.

Het mooist vond ik te zien dat alle mensen die op de studiedag waren, met een ‘open mind’ naar verhalen kunnen luisteren, hierover in gesprek gaan, er over werken en met elkaar nadenken welke kansen Godly Play kan bieden.
In het verhaal over de gelijkenis van de gelijkenissen ging het over mij. Wat betekent een gelijkenis voor mij en hoe kan ik elke keer weer iets nieuws ontdekken in een gelijkenis? Van wie heb ik de gelijkenis doorverteld gekregen en hoe heeft de verteller deze gelijkenis gekleurd? Hoe vertel ik zelf de gelijkenissen? Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende ruimte laat voor de ander om met de gelijkenis aan de slag te gaan?
Waar Godly Play eerst vooral voor kinderen was, wordt het nu steeds meer het verhaal voor alle leeftijden. Het is inspirerend om van anderen te horen hoe zij met Godly Play aan de slag zijn en wat dit oplevert. Het enthousiasme en de betrokkenheid van mensen als ze vertellen over Godly Play zorgt ervoor dat ik geïnspireerd naar huis ben gegaan. Met elkaar nadenken hoe Godly Play kan worden ingezet zou ik zeker niet weglaten.

Sybrig zegt:
Het mooist vond ik dat er vele manieren zijn waarop GP uitgevoerd wordt en dat we daar met elkaar over nadachten en dit uitwisselden. Het belangrijkst vond ik de vertelling met het verwonderingsgesprek over de gelijkenissen. Het ging die dag zeer zeker ook over mij: ik vertel namelijk ook aan volwassenen en dan gaat het er in die kring anders aan toe dan op de standaard Godly Play manier. En ja, wat zou ik niet willen missen? Een volgende keer zou ik zeker weer een nieuwe vertelling willen ondergaan. In het bijzonder geniet ik van de verbinding die dan ontstaat in de kring met al die andere mensen, die thuis ook verteller zijn

Lara kijkt terug:
De studiedag was een dag voor verhaal, verwondering en aandacht voor en onderzoek naar mogelijke aanpassingen voor onze eigen vertel praktijk. Een dag waarvoor extra expertise is ingevlogen uit Engeland. Kathryn Lord deelde deze dag met ons haar expertise in en passie voor Godly Play.
In de ontmoeting met collega vertellers maar zeker ook in het verhaal van Kathryn Lord- over de kracht en kern van spel en spirituele begeleiding in Godly Play-, ging het opnieuw ook over mij. Hier verwonder ik mij hier steeds weer over. Opnieuw ben ik diep geraakt, op zielsniveau geraakt, door de vertelling en wanneer ik de kring rondkijk, zie ik dat ik daarin niet alleen ben. Misschien was het ‘met elkaar in die kring zitten’ en ‘de onderzoekende verwondering’ die we met elkaar deelden wel het belangrijkst voor mij deze dag.
Stories of the Soul, met deze naam werken ze in Engeland met ouderen en dementerenden omdat de naam Godly Play soms een te grote drempel blijkt te zijn. Spelen klinkt als iets van kinderen en spelen kan eng zijn als je het al een hele tijd niet meer doet:)) Stories of the Soul, het is een aanpassing aan de praktijk en tegelijk verwoordt het een essentie van Godly Play. Voor mij is het een naam die mij past als een jas. Maar dat had je misschien al wel begrepen.
Wat ik mij voor een volgende keer afvraag? Welke aanpassing heb jij gevonden om mensen te helpen de drempel over te komen naar Godly Play?

Dit waren Jenny, Sybrig en Lara. Nog veel meer mensen zijn deze dag geraakt en geïnspireerd. Ben jij er volgende keer ook bij en mogen we dan jouw verhaal horen?

Diane Koehoorn

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.