Symbolen van het mysterie van Pasen

Paaseieren met Pasen

Als je kinderen vraagt wat erbij Pasen hoort, vertellen ze je zeker over paashazen, paaseieren, paastakken, lekkere broodjes en schilderen. Er zijn veel tradities met Pasen ook al weten we niet altijd waar ze vandaan komen. Er zijn hele oude heidense tradities: eieren werden geofferd aan de lentegodin, ze stonden symbool voor vruchtbaarheid en weder­geboorte.

Het verhaal van de paashaas is een erfenis uit Duitsland. In het begin van 19de eeuw zouden kinderen gezegd hebben dat Pasen gaat over kerkklokken en de paasvogel. De paasvogel nam eieren mee naar Nederland vanuit Rome tegelijkertijd met de kerkklokken. In de goede, of stille, week voor Pasen luidden de kerkklokken niet. De vaders en de moeders vertelden de kinderen dat de kerklokken naar Rome gebracht waren en pas terugkwamen op paaszaterdag. De heerlijke verse eieren die met Pasen feestelijk op tafel kwamen moesten dan vast van een (Roomse) paasvogel komen, immers hun eigen kippen legden na de winter nog amper eieren. Rijke boeren kleurden de eieren met bieten-, uien- of brandnetelsap en deelden ze uit aan armen, maar ook aan de pastoor en schoolmeesters. Het was dé manier om aan te sterken na de winter.

Gaan we heel ver terug in de geschiedenis dan vinden we een liturgie uit het jaar 325. Daarin staat het ei symbool voor de weggerolde grafsteen van Christus. Er zijn nog meer kerkelijk georiënteerde legendes rondom de paaseieren. Een daarvan is de achtergrond van de  prachtig versierde paaseieren uit Oekraïne en andere delen van Oost -Europa.  Ze zijn gebaseerd op een legende over Simon van Cyrene. Hij is in Jeruzalem om zijn eieren op de markt te verkopen als hij onderweg Jezus ziet die valt met een kruis op zijn rug.  Simon besluit het kruis te dragen. Het verhaal van de Symbolen van het mysterie van Pasen vertelt over dit verhaal. Het is te vinden in verhalenboek 3 Godly Play, verhaal 10, pagina 89.

In de Oekraïne hecht men sterk aan de prachtig beschilderde paaseieren: zolang mensen paaseieren blijven schilderen wint het goede het van het kwade in de wereld. De beschilderde eieren worden cadeau gedaan aan familie en vrienden en gaan gepaard met goede wensen.

Afbeelding van Alexander Lesnitsky via Pixabay

En kinderen…  zij zijn altijd de eerste mensen die de paaseieren krijgen, omdat zij de toekomst zijn. Er is het vertrouwen dat waar paaseieren zijn, er gezelligheid, vrede en liefde huist.

Voor het verhaal van de symbolen van het mysterie van Pasen kun je (houten) eieren bestellen in het atelier van the Big Baobab. Een mooi beschilderd ei uit de Oekraïne kun je bestellen op internet, bijvoorbeeld via Etsy. Ook zijn daar wikkels te bestellen die je zelf om de eieren heen maakt.

Een mooie kring rondom dit verhaal!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.