Peter, het verhaal van een bevlogen Godly Play verteller

Als je Peter ontmoet en hem vraagt naar Godly Play dan straalt hij. Dat was de reden dat ik hem graag eens verder wilde spreken over wat het maakt dat hij zo blij wordt van Godly Play. Zo maakte ik een afspraak met hem om via zoom een interview te houden. Peter was meteen enthousiast.

Peter vertelt: “de eerste keer dat ik in aanraking kwam met Godly Play was bij STEK in Den Haag. Christi Loor vertelde het verhaal van “de grote familie” en ik was gelijk bekeerd. Ik ben eigenlijk maatschappelijk werker van huis uit. Aan het eind van mijn studie wist ik niet goed wat ik moest doen. Een docent zei toen: Ga maar gewoon aan het werk en dan vind je op een gegeven moment wel wat je moet gaan doen. En dat moment was toen ik Godly Play leerde kennen. Toch duurde het nog een paar jaar voor ik de training tot Godly Play verteller volgde. Het moest gaan rijpen en ik heb gezocht naar de kans om er mee aan de slag te gaan.

Peter is inmiddels jeugdpastor in Haarlem waar er ook met Godly Play gewerkt wordt. Ze waren in Haarlem opzoek naar nieuwe manieren om de geloofstraditie taal te geven en over te brengen aan de volgende generatie. “Toevallig heb ik met de mensen uit Haarlem de introductiedag bijgewoond alleen kende ik ze toen nog niet. Maar toen er in Haarlem een vacature was waar duidelijk gevraagd werd naar Godly Play heb ik daar wel heel bewust op gesolliciteerd.”

De eerste paar keer dat ik na de training zelf een verhaal vertelde, vond ik het best spannend. Ik wilde het goed doen. Ik ben best een perfectionist dus ik wilde de tekst goed kennen. Maar het was ook spannend omdat het voelde als heilige ruimte. Normaal roept een heilige ruimte iets nederigs op maar bij Godly Play moet je juist wel je acties doen, je vertelt het verhaal. In plaats van het over me heen te laten komen is het nu zo dat ik ook een actieve rol heb. Ik voel me bevoorrecht dat ik dat mag doen, want je merkt ook aan de kinderen de impact die het heeft. Dat voelt als een verantwoording maar ook als prachtig dat ik dit mag doen.

Godly Play heeft
mijn manier
van kijken naar
kinderen veranderd

Godly Play heeft ook mijn manier van kijken naar kinderen veranderd. Kinderen zijn geen lege vaten die gevuld moeten worden, maar er is al van alles in die kinderen aanwezig en dat hoeven wij alleen maar te voeden en te laten groeien. We hoeven God en Jezus niet naar de kinderen toe te brengen zij hebben al hun eigen spirituele ervaringen en zijn met God en Jezus verbonden. Wij creëren een veilige ruimte waarin dat kan groeien. Normaal werk je binnen de kerk in de kindernevendienst met een verhaal, dit is de moraal van het verhaal en dit is de knutsel. Godly Play daarentegen zegt: dit is het verhaal, wat haalt het kind eruit, waar haakt het aan wat er al in het kind aanwezig is en wat gaat het kind er dan mee doen. Je hebt een heel andere rol en dat heeft mijn manier van kijken naar kinderen en werken met kinderen veranderd.

In Haarlem gebruiken we Godly Play als nieuwe manier van kindernevendienst. Maar de afgelopen periode heb ik het ook als catechese gebruikt. Vooral bij kinderen van 8 tot 12 jaar.  En we gebruiken het ook in vespers met volwassenen bijvoorbeeld in de veertigdagentijd. Nu gebruik ik het ook digitaal. De hele kerkenraad en de gemeente ondersteunt deze manier van werken dus we kunnen het overal gebruiken. We hebben het bijvoorbeeld ook weleens gebruikt als opening van een kerkenraadsdag.

Al een tijdje zijn we bezig om ook scholen naar de kerk te krijgen en dan vertellen we ook een Godly Play verhaal. Het is best spannend want de kinderen zijn niet gewend om naar de kerk te gaan, kinderen die niet gelovig zijn of anders gelovig zijn. We letten wel op welke verhalen vertel je. Advent, de schepping, Abraham en Jona. Wij hebben gemerkt dat het belangrijk is om eerst een relatie op te bouwen. Ga maar eens kennismaken, wees oprecht geïnteresseerd. Vertel wat je te bieden hebt en dan moet je je kans afwachten, maar ook je kansen pakken. Soms een beetje bijdehand en ga voor je doel. Wees concreet, jullie zijn een christelijke school, wij hebben een mooi kerstprogramma, kom naar onze kerk dan is het een mooie win-win situatie.

We staan wereldwijd
in een netwerk

Om zelf gevoed te blijven zit ik in de regiokring. En ook de internationale conferentie is inspiratiebron geweest. Dan merk je dat je niet alleen bent. We staan wereldwijd in een netwerk, je bent onderdeel van een groter geheel.

Ik ben ook zeker van plan in de toekomst zo door te gaan. En ik verheug me op de internationale Godly Play Conferentie in Mechelen (België) in september 2022.

Dankjewel Peter voor je tijd. Het is mooi om te horen hoe geïnspireerd en geraakt je bent. Veel succes met het werk in Haarlem en veel plezier bij de internationale conferentie in Mechelen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.