Luikjes open

Morgen is de tweede regiobijeenkomst Oost-Nederland, een goede reden om de ‘crea-kast’ weer eens uit te zoeken en op te ruimen. Ik ben in het Jongerenhuis van de Protestantse Gemeente Aalten (PGA), één van mijn werkplekken. Naast jongerenwerker van de PGA ben ik ook GVO-docent. Dus veel spullen uit deze kast sleep ik wekelijks mee naar verschillende scholen hier in de buurt. Het is dus geen overbodige luxe om af en toe op te ruimen en aan te vullen. En terwijl ik zo bezig ben dwalen mijn gedachten alvast naar morgen. Ik verheug me op de regiobijeenkomst: om andere Godly Play-vertellers te ontmoeten, om ervaringen te delen en tips uit te wisselen, inspiratie op te doen.

Ik vind het fantastisch dat we in Aalten in het Jongerenhuis bij elkaar komen als Godly Play vertellers uit de regio. Ook omdat mijn collega (die ook Godly Play-verteller is) en ik het plan hebben om hier een Godly Play ruimte in te richten. Nu kunnen we mooi uitproberen wat wel en niet werkt. Maar ik merk dat ik mij het meest verheug op het beleven van een (nieuw) Godly Play verhaal.

Ik zou zo graag
de verhalen weer
‘schoon’
willen lezen …..

Ik ben van kinds af aan opgegroeid met de Bijbelverhalen: na het eten lezen uit de kinderbijbel, een christelijke basisschool. En natuurlijk de kerk waar ik me altijd heel erg thuis heb gevoeld mede doordat ik daar vanaf mijn zeventiende als vrijwilliger actief was. Pas op latere leeftijd bedacht ik dat ik van mijn vrijwilligerswerk ook mijn werk zou kunnen maken en ben ik de Hbo-opleiding Theologie gaan doen. Tijdens deze opleiding merkte ik dat ik soms jaloers kon zijn op mensen die niet waren opgegroeid met de Bijbelverhalen. Of nee, jaloers is misschien niet het juiste woord. Het was meer een soort heimwee. Ik zou zo graag de verhalen weer ‘schoon’ willen lezen, zonder al de boodschappen die ik bij de verhalen had meegekregen. Maar goed, het is niet anders, die bagage heb ik nu eenmaal…dacht ik…totdat ik via PC-GVO de kans kreeg om de vertelcursus Godly Play te volgen. Er ging een wereld voor me open! Er gingen luikjes open waar ik het bestaan niet van wist. En ook als ik de verhalen mag vertellen aan de kinderen in mijn klassen of in de kerk ben ik telkens weer geraakt door de verhalen én door de antwoorden en inzichten van de kinderen. Zij helpen me om nieuwe kanten van een verhaal te zien. Zo bijzonder (en) waardevol!

Intussen is de kast opgeruimd, alleen nog even de kussentjes naar boven brengen en in een kring leggen. En dan is alles klaar voor de regiobijeenkomst Oost-Nederland. Ik heb er zin in!

Heidi Ebbers
Jongerenwerker PGA en GVO-docent

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.