Informatie en programma

Deze dag proberen we iets van stilte, op verschillende manieren, te ervaren. Kunnen we al tastend en zoekend de stilte in onszelf oproepen en woorden proberen te vinden wat dit voor ons en ons Godly Play werk betekent?!

Stilte is een van de vier genres van Godly Play. Deze dag leggen we dit genre onder een vergrootglas. Contemplatieve stilte doordesemt Godly Play. In stilte en spel kun je Gods aanwezigheid vinden.

Op deze dag richten we ons op de stilte in onszelf en in ons werk met  kinderen.

Als het over ons eigen werk gaat:

Wat en hoe is stilte als verteller?
Hoe vind je stilte en wat vind jij daar?
Wat roept jouw stilte op?
Wanneer is stilte ongemakkelijk?

Over het werk met  kinderen:

Waar vind je stilte?
Is stilte belangrijk?
Hoe help je stilte te vinden?
Is stilte noodzakelijk?

In de ochtend werken we met Tytsje Hibma, een expert, over stilte. Zij laat ons proeven wat stilte kan betekenen.

En daar werd ik zomaar geïntroduceerd als ‘expert’. Daar schrok ik wel een beetje van. Maar toen zocht ik de betekenis op van ‘expert’ en vond ‘uitproberen (experiment)’ en ‘ervaren (experience)’. Daar word ik blij van. Dat gaan we mooi doen op 15 april, in de sfeer van Godly Play: de stilte uitproberen en ervaren en dan uitwisselen wat dat voor ons betekent.

Begin 2019 volgde ik de Godly Play verteltraining. Ik ben daar heel enthousiast over. Vanuit mijn werk als predikant en geestelijk begeleider herken ik hoe verdiepend en verrijkend het werken  met de Godly Play verhalen is. Vorig jaar volgde ik ook de opleiding tot geestelijk begeleider bij het Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit. Piet van Breemen, een van die Ignatianen, schrijft heel mooi over stilte en een stil hart. Uit eigen ervaring en uit de begeleiding van anderen weet hij van alle onrust die er kan komen bovendrijven als we proberen om stil te worden. De werkelijke stilte, schrijft hij, bestaat erin dat ik niet met mezelf bezig hoef te zijn maar weet dat ik door God aanvaard ben zoals ik ben en me kan overgeven aan die liefde. Zoals het in Psalm 131 staat: Ik ben stil geworden. Ik heb mijn ziel tot rust gebracht, als een kind op de arm van zijn/haar moeder.

In de middag zijn er twee á drie workshops. Geef je tevoren op welke workshop je voorkeur heeft?

  1. Tekenen en stilte – Lara Schout:
   Door niet te praten en alleen te tekenen maak je op een basale manier contact met jezelf, het verhaal of de ander. Het is een goede stilte-oefening, het vraagt je om geduld op te brengen en respect voor de ander. Je kunt intimiteit ervaren in het dicht bij elkaar in stilte aanwezig zijn. Je zult ook jezelf beter leren kennen. In samen tekenen zit ook een kans tot ontmoeting. Het zien ontstaan van beeld creëert nieuwsgierigheid naar het andere, de ander, het verhaal van de ander. Ik vraag me af of er nieuwe verhalen tevoorschijn zullen komen.
  2. Werken aan vertelmateriaal- Judith van Wijk.
   Judith heeft een atelier waar zij figuren van hout zaagt. Haar vaardigheid, creativiteit en liefde voor het hout spat van de producten af en zorgt voor steeds weer nieuwe ontwerpen, al dan niet aangedragen door opdrachtgevers. Wij hebben Judith gevraagd een workshop te geven waarin jij je eigen figuren kunt zagen binnen de beperkte tijd. We denken met name aan materialen die je wilt gebruiken bij de verdiepingsverhalen van de aartsvaders, Job of Esther.
   Daarnaast is er de gelegenheid om materiaal te schilderen, zoals de schildjes die horen bij Jezus en de Twaalf, het verhaal van Pinksteren en het maken van je eigen scheppingsplaten.
  3. Pelgrimeren, met muziek van Lotte Pen.
   Met oortjes op, muziek en vragen, ga je op weg in stilte. Wat hoor, ruik en zie je onderweg en wat ervaar je in deze meditatieve wandeling? ‘Verwacht niet alleen rustgevende muziek tijdens deze wandeling. Pelgrim is zo opgebouwd dat alle emoties aan bod komen, positieve en negatieve, in ieder geval de mijne, zoals in het echte leven,” lacht Lotte Pen. “Het uiteindelijke doel van Pelgrim is het creëren van saamhorigheid, maar dat krijg je pas wanneer je vrede hebt met jezelf. Pelgrim is een massage voor de zintuigen’. In de compositie hoort de bezoeker sacrale melodieën en door minimal music geïnspireerde elektronische neo-classical.

  Kies je voor workshop 2, weet dan dat de materiaalkosten voor eigen rekening zijn. Verf en lijm en dergelijke staan je gratis ter beschikking. We werken vooral aan het vertelmateriaal van het verhaal van de dag: Jezus en de Twaalf. Daarnaast is er de mogelijkheid om te werken aan gelijkenissen, Jona en/of andere materialen.

  Er is een stand aanwezig met verkoopwaar van Godly Play vertelmaterialen en het vertelmateriaal van Jezus en de Twaalf.

  Programma

  9.45- 10.00          Inloop
  10.00- 10.20        Welkom, opening en informatie
  10.30-12.00         Godly Play verhaal –Jezus in de Twaalf
  12.00-13.00         Luisteren in de stilte  – Tytsje Hibma
  13.00-14.00         Lunch
  14.00-15.30         Workshop 1,2 of 3, ter keuze
  15.30 – 16.00       Plenaire afsluiting
  16.00                   Napraten met een glaasje en knabbels
                              Ontmoeting met collega-vertellers

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.