Een belofte van Licht en Hoop (2021)

As the days get shorter and the nights longer, when there is more dark than light, we remember that God gave us a promise of light and hope… time to get ready. Time for Advent!

In een tijd waarin het ene na het andere nieuws over rampen, crisissen, de corona-pandemie en meer van dat alles over ons heen worden uitgestort, kan het soms donker lijken om je heen. Helemaal aan onze kant van de wereld, waar we ook letterlijk in deze tijd van het jaar een donker seizoen ingaan. Hoe prachtig is het dan dat we juist op het donkerst van onze tijd het feest van licht vieren! Kerst, de geboorte van het Kind dat alles zou veranderen. De geboorte van het Licht van de wereld.

Zoals elk jaar kun je Advent, de tijd van voorbereiding op het wonder van Kerst, met je gezin, je klas, je kinderkerk of kring met volwassenen vieren. Hopelijk gebruik jij daarvoor ook de prachtige verhalen van Godly Play, die eindigen met Kerst zelf – de geboorte van Christus. Maar misschien is het wel zoeken naar tijd voor je eigen voorbereiding op deze tijd van verwachting, in de vaak drukke decembertijd!  Dat snappen we helemaal. Daarom hier even alle opties voor een goede én snelle voorbereiding op een rijtje gezet:

  • Je hebt nog geen verhalenboeken of materialen: de Nederlandstalige verhalenboeken 1 tot en met 3 kun je vinden via boekhandel of internet. Verhalenboek nummer 4 kan besteld worden via onze website. Bovendien is hier ook informatie over en een inhoudsopgave van de verhalen van deze boeken te vinden. De materialen voor het vertellen van de verhalen kun je online bestellen: de links hiervoor vind je ook op onze website.
  • Je bent nieuwsgierig naar Godly Play en zou je graag op de manier van Godly Play thuis willen voorbereiden op Advent en Kerst. Dan is deze ZOOM-bijeenkomst op 10 november echt iets voor jou! In de Webinar beleef je zelf een verhaal. Je krijgt tips om dit verhaal thuis of in je kerk te brengen en uit te werken. Na afloop is er een aftermail met informatie en materiaal.
  • Misschien zoek je wel inspiratie voor de geloofsopvoeding thuis rond Advent en Kerst. En zou je deze Kerst graag meer doen dan een verhaal uit de Kinderbijbel voorlezen. De vorige optie is dan ook interessant voor jou!
  • Je bent geïnteresseerd in Godly Play’s manier van vertellen en zou graag dat verhaal met Advent en Kerst willen vertellen. Ook voor jou is de ZOOM-bijeenkomst van 10 november over Kerst en Advent interessant. Maar geef je ook vast op voor de meer algemene introductiedag Godly Play van 2 februari!
  • Je bent al wel getraind in Godly Play en hebt het verhalenboek en de materialen. Bereid je dan voor via het webinar Advent en Kerst van 10 november, of de online Regiokring (voor getrainde vertellers) Advent en Kerst van 11 november.
  • Je zou graag net iets anders dan andere jaren de verhalen willen vertellen, zoals gebeurt in Stories of God at Home. Dat kan! Als getrainde verteller kun je in onze winkel gratis meerdelige advent- en kerstverhalen voor thuis downloaden: een letterlijke vertaling vanuit het boek: Stories of God at Home van Jerome W. Berryman. Het bijbehorende materiaal is ook bijgevoegd en kan geprint worden op dik papier. Deel gerust het materiaal en de verhalen in eigen kring.
  • Misschien wil je wel een iets andere invalshoek nemen op het Godly Play verhaal van Advent. Een mooi verhaal wat goed is in te passen in de adventscyclus is het verhaal van Maria, de moeder van Jezus (verhalenboek 4, verhaal 6). Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen na het verhaal van de tweede Advent (verhalenboek 2, verhaal 2), of na het verhaal over de Heilige Familie (verhalenboek 1, verhaal 4), een verhaal dat je trouwens ook weer heel goed kunt gebruiken als introductie op Advent. Het verhaal van Maria vind je terug in verhalenboek 4. Als je de materialen niet op tijd meer binnen krijgt, zijn ze vrij eenvoudig ook zelf te maken of verzamelen. Interessant om juist dit verhaal ook in de Adventstijd te gebruiken!

    Ter inspiratie een klein stukje van het Magnificat van Maria:

Mijn ziel prijst en looft de Heer,

mijn hart juicht om God, mijn redder:

hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares.

Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen,

ja, grote dingen heeft de Machtige voor mij gedaan,

heilig is zijn naam.

Barmhartig is hij, van geslacht op geslacht,

voor al wie hem vereert (Lucas 1: 46,47, NBV).

Hoe jij deze Advent ook gaat vieren, we wensen je een goede voorbereiding op het wonder van Kerst. We wensen je een tijd van verwachten en verwonderen. Voor de mensen om je heen, maar ook voor jouzelf!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.