De heilige Familie

Bij het binnenkomen in een Godly Play ruimte zie je al meteen de heilige Familie staan. En dat niet alleen met Kerst, maar het hele jaar door! Ik hoor je denken: “Het hele jaar een kerststal?” Maar in Godly Play is dit niét alleen het kerstverhaal. De figuur van de opgestane Christus heeft namelijk een centrale plek in deze heilige Familie. Hiermee vind je binnen dit verhaal twee van de belangrijke gebeurtenissen van het christelijk geloof terug: de menswording en de opstanding van Jezus.

De plek van dit verhaal is direct achter de verhalenverteller en het is daarmee meteen ook een focuspunt voor de groep. Deze heilige Familie staat op een onderlegger van vilt, in de kleur van het kerkelijk jaar. Door het jaar heen verander je de kleuren natuurlijk, wat direct weer een mooi moment is om dit verhaal te vertellen.

Ik vertel in ieder geval elk jaar met Advent het verhaal van de heilige Familie aan de kinderen in de kerk. Eén van de vragen die ik dan stel, is: “Nu vraag ik me af van welk deel van de heilige Familie je het meeste houdt.” En de daarop volgende vraag is: “Ik vraag me af welk deel van de heilige Familie het belangrijkste deel is.” Mooie vragen om bij stil te staan!

Eens vroeg een kind of de figuur van de opgestane christus een engel is. Dat nodigde uit tot verder gesprek. Je kan dan misschien een verhaal er naast leggen, zoals de Gezichten van Pasen.

Ook thuis heb ik een heilige Familie staan. De afgelopen jaren nam ik rond Kerst altijd een momentje om te zitten bij deze kerstgroep. Eerst gaan mijn gedachten dan nog alle  kanten op. Maar langzaam kom ik tot rust. En als de tijd er rijp voor is, stel ik mijzelf vragen, zoals:

  • Wat is dit jaar mijn plek in deze groep?
  • Voel ik mij het meest verwant met de herder die als een wijze man staat te kijken met ogen vol verwondering en liefde?
  • Zou ik één van de schapen kunnen zijn? En hoe zou het dan voelen om door de herder mee te worden genomen naar dit bijzondere kindje?
  • Of zou ik misschien wel Maria kunnen zijn, die vol liefde naar haar kind kijkt en zich intens gelukkig voelt met haar bijzondere kindje?

En zo ga ik in gedachten die hele groep van de heilige Familie langs. Soms duurt het even voor ik  mijn plek gevonden heb, andere jaren weet ik het vrijwel direct.

Dit momentje rond Kerst, dicht bij de heilige Familie, vertelt mij steeds weer iets over wie ik ben op dat moment. Over wat ik mooi vind en wat ik belangrijk vind. Eigenlijk een markering van de tijd van Kerst.

Zou jij dit jaar misschien ook wel eens stil willen zijn en nadenken over dit bijzondere verhaal? Ik kan het je zeker aanraden. Een mooie aanleiding hiervoor is het moment dat je de kerststal neerzet in huis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.